- A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z -
De fazant
2007
Twee mannetjes fazanten op Texel, mei 2007. Je hoort en ziet fazanten steeds meer. Tijdens iedere wandeling op Texel hebben we wel een fazant gehoord, maar lang niet altijd laten ze zich ook zien. En ondanks hun kleuren hebben ze toch ook een hele goede schutkleur.
Overigens zie je fazanten niet alleen op Texel, steeds vaker zie je ze ook langs snelwegen, ik heb zelfs een keer een paar fazanten op de snelweg voor mijn auto gehad. Gelukkig was het zo rustig op de weg dat ik een baan kon opschuiven. Deze fazanten bekommerden zich om hun overleden soortgenoot die was aangereden. Wat een saamhorigheidsgevoel, maar wel erg gevaarlijk.

2005
Hier links een foto van twee vechtende mannetjes fazanten, het is moeilijk te zien want ze waren vrij ver weg. De foto is in april 2005 gemaakt in het Reeuwijkse Plassengebied. Die dag zagen en hoorden we heel veel fazanten, meestal een mannetje en een vrouwtje samen, maar dit keer twee vechtende mannetjes. Lang stonden ze diep gebogen tegenover elkaar, tot een flink gevecht is het gelukkig niet gekomen.

2004
Fazanten zijn vaak te zien op kinderboerderijen, maar ze komen zeker ook in het wild voor in Nederland. Ik heb ze gefotografeerd op Texel in mei 2004. De onderste foto is van een vrouwtje dat vlakbij over het kampeerterrein langs liep terwijl wij voor onze tent zaten. De andere foto is van een mannetje en vrouwtje samen. Zoals je ziet kunnen ze verschillende kleuren hebben, het ene vrouwtje is veel donkerder dan de andere. Ook de mannetjes kunnen er verschillend uitzien, qua kleur maar bijvoorbeeld ook qua staartlengte.