- A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z -
De grote bonte specht
2009
Een grote bonte specht in augustus in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
2008
Een grote bonte specht in het natuur- recreatiegebied Vlietland. Tijdens onze wandeling hebben we diverse bonte spechten gezien, maar deze stond het beste op de foto. We hebben zelf een paartje parend gezien. Helaas van zo'n grote afstand dat op de foto amper te zien is dat er 2 spechten op staan.
2007 b
In de Oostvaardersplassen zijn heel veel bonte spechten te zien. Door het vele wild (runderen, herten) wordt de bast van bomen opgegeten, waardoor bomen afsterven. En spechten leven nu juist in die dode bomen. Op de foto staan twee spechten, links een mannetje (rode vlek op het achterhoofd) en rechts een vrouwtje.
2007 a


Met een nieuwe camera lukt het wel! Aan het begin van onze wandeling (maart 2007) door het bos bij het Lonnekermeer in Enschede, zei ik al "ik ga een specht op de foto zetten", en jahoor na een poosje zag ik in m'n ooghoek iets wits met rood, geen idee of het echt zo was, maar we bleven kijken of we een specht konden ontdekken. En ja, 2 spechten maarliefst. We hebben denk ik wel een half uur staan kijken en foto's gemaakt. Na goed bestuderen denk ik dat het 2 vrouwtjes geweest zijn, ik kan geen rode vlek op een van de achterhoofden ontdekken. Eigenlijk lijkt me 2 vrouwtjes samen ook wat vreemd, maar ik heb nog geen andere conclusie.

De spechten vlogen steeds van de ene boom naar de andere en namen eikels mee, net of ze deze verzamelden. Eenmaal thuis vond ik op internet dat de grote bonte specht bekend staat om het hebben van een 'smidse' waar hij eikels naartoe brengt om ze vervolgens vast te kunnen houden en de zaden eruit te kunnen eten. Dat hebben wij dus gezien! En dan was het niet gek dat de specht een gebroken tak had uitgekozen, tussen de spaanders blijven de eikels natuurlijk goed liggen.
Links en rechts de beide 'smidsen'.
2006

Nu toch twee keer na elkaar nog een foto van een grote bonte specht, waar zelfs kleur op te zien is. De specht hier rechts zit in de spar van een van onze (bijna) buren, dit was half maart. De specht zat eerst in de berk in onze tuin, maar die foto's zijn niet zo goed gelukt door de vele takken. Begin april kon ik een specht fotograferen in een van de bomen naast de flat in Enschede, zie hieronder.

2005Een grote bonte specht op de foto! Dat was nog niet eerder gelukt. Vaak zitten ze vrij ver weg of goed beschut tussen de takken. Hier een foto van een grote bonte specht aan een wilg in de tuin van mijn oom en tante in Haarzuilens, mei 2005,