- A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z -
De roodborst
Weetje: het roodborstje dat je 's winters in je tuin ziet is niet dezelfde als je zomers ziet, roodborstjes zijn trekvogels. Onze broedvogels overwinteren in Zuid-Frankrijk en Spanje, en onze wintergasten komen uit ScandinaviŽ.

2008
Een roodborstje gefotografeerd in Enschede. Bas kon steeds dichterbij komen, hij stond uiteindelijk maar zo'n 2 meter bij de roodborst vandaan!
In de tuin hebben we dit jaar ook weer een roodborstje, hij komt heel vaak eten uit het hangend voederhuis. Wat opvalt is dat hij bij het heen en weer schommelen continu zijn kop precies stil houdt. Het gaat bij hem natuurlijk vanzelf, maar het ziet er zo knap uit.
Roodborstjes leven gewoonlijk alleen, maar tijdens een wandeling door het bos in Enschede kwamen we op een plek met heel veel roodborstjes, we hebben er 5 tegelijk gezien, maar waarschijnlijk waren er nog een aantal.
Dit is een juveniele roodborst op de camping in Oostenrijk. We hebben lang gekeken en gedacht wat voor vogeltje het zou zijn. Hij leek erg op een roodborst, qua gedrag en houding, maar hij had geen rode borst. Ook leek het niet altijd op een juveniel, op de foto lijkt hij wel wat pluizig, maar in werkelijkheid viel dat niet erg op.
Juveniele roodborsten hebben nog geen rode borst, zo wordt voorkomen dat hun ouders agressief tegen ze zijn.
2007
Een roodborstje in de bossen van het Lonnekermeer bij Enschede, maart 2007, met een mooi zonnetje kon ik hem prachtig op de foto zetten.

2006
Tijdens een wandeling rondom de surfplas van de Reeuwijkse Plassen vloog er steeds een roodborstje met ons mee. Steeds vloog het langs de kant van het pad een stukje verder tot we weer dichterbij kwamen. Soms was hij even kwijt en later zagen we hem dan weer. Wellicht is het niet de hele tijd dezelfde geweest, maar dat konden we niet ontdekken.

2004

Een roodborstje is altijd te herkennen aan zijn rode borst. Het is een mooi klein slank vogeltje met vrij lange dunne pootjes. Je kunt hem in je eigen tuin zien hippen. In de winter zie ik er vaak een in onze achtertuin. Het schattige vogeltje is overigens niet zo aardig voor zijn soortgenoten, ze leven dan ook altijd alleen, iedere heeft zijn eigen tuinen om voedsel te zoeken. Roodborstjes krijgen ook pas laat in het leven een rode borst, pas als ze zichzelf kunnen verweren, want de rode borst wekt agressie op bij soortgenoten. Alle foto's behalve die hier linksonder zijn gemaakt in onze achtertuin in de winter van 2004-2005. De andere foto is gemaakt in Limmen, mei 2004. De foto is van vrij grote afstand gemaakt, maar zoals je ziet is hij toch nog wel goed te herkennen met zijn rode borst.
't Roodborstje tikt tegen het raam, tik tik tik...